Taspar Laptop

Foto met dank aan Flickr

Gescheidenis van de laptop

Laptops zijn kleine draagbare computers met een opklapbaar scherm en een ingebouwd, plat toetsenbord. Een laptop of notebook is een kleine en handzame computer die je heel gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Door het lage gewicht en het kleine formaat kun je met deze computers overal een werkplek creëeren. Zolang je maar een bureau, internetverbinding (Wifi) en een stopcontact hebt, dan kun je er met een draagbare computer aan de slag.

De commerciële laptops zoals we die vandaag de dag kennen zijn ontwikkeld in de jaren '80 en '90 van de 20e eeuw. Ze volgden op de ontwikkeling van de reguliere desktop computers die toen nog groot, zwaar en onhandig waren. Er was behoefte ontstaan aan een kleiner soort machine die compact was en makkelijk verplaatst kon worden. Hierdoor begon men met de ontwikkeling van de draagbare machines die we nu kennen als laptops.

Laptops worden eigenlijk al ontwikkeld sinds de jaren '60 van de vorige eeuw. De eerste exemplaren van deze draagbare computers waren echter niet specifiek bedoeld voor commercieel gebruik. Het duurde nog tot het einde van de jaren '80 voordat de eerste commerciële mobiele computers op de markt gebracht werden.

Deze computers zagen er destijds heel anders uit dan de hedendaagse laptops. Ze waren zwaar en onhandig, met een klein scherm waar je nauwelijks iets op kon zien. De Osborne 1, die 10 kilo woog, was één van de eerste draagbare computers van dit type die op de markt gebracht werden. In 1982 werd een computer uitgebracht die meer weg had van de hedendaagse notebooks: de GRID Compass .

De prijs van deze eerste commerciële draagbare computer was ruim 8.000 dollar. Daardoor kwam deze compacte computer vooral terecht op de bureau's van wie zich dat kon veroorloven, zoals managers en de Amerikaanse overheid. Voor de meeste werknemers was zo'n duur exemplaar niet weggelegd.

Halverwege de jaren '80 kwam daar een einde aan toen fabrikanten zoals Toshiba meer betaalbare notebooks op de markt ging brengen. Sindsdien zijn de draagbare computers technisch steeds verder verbeterd. Ze zijn inmiddels een heel stuk lichter, compacter en sneller dan hun voorgangers. Door massaproductie zijn de prijzen sterk verlaagd waardoor laptops nu voor iedereen beschikbaar zijn.

Laptop accessoires

Met laptop accessoires haal je echt alles uit je laptop. Denk bijvoorbeeld aan speakers, een toetsenbord, muis, webcam, een laptopstandaard, laptoptafel en andere toebehoren voor je computer. Door extra hardware aan te sluiten breid je het aantal mogelijkheden van je computer sterk uit. Aansluiten van accessoires gaat niet altijd zomaar. Soms moet je eerst een apart stuurprogramma installeren. Deze kun je vaak gratis op internet vinden.

Webcam en audio voor je laptop

Als je je laptop wilt gebruiken voor videoconferencing of online chatten, sluit dan een webcam, speakers, koptelefoon en een microfoon aan op je laptop. Je kunt deze los kopen en dan via de usb-poorten aansluiten op je computer als je ze nodig hebt. Tegenwoordig kun je de meeste apparaten ook draadloos met Bluetooth aansluiten. Sommige notebooks hebben een ingebouwde webcam en microfoon en de meeste apparaten hebben ook wel een ingebouwde speaker. Echt mooi geluid krijg je meestal alleen maar met externe speakers, of via je koptelefoon.

Arbo proof voor je thuiswerkplek

Werk je vaak vanuit huis als freelancer of zzp'er en zit je vele uren achter je laptop? Zorg dan dat je werkplek, inclusief je computer, arbo proof is. Dat betekent voor je laptop dat je beeldscherm op de juiste hoogte ingesteld moet zijn en dat het toetsenbord onder een bepaalde hoek moet staan.

Laptops hebben een horizontaal toetsenbord en dit kan erg belastend zijn voor je polsen en onderarmen als je veel typt. Dit kun je oplossen door een los toetsenbord aan te sluiten. Dat kan een eenvoudig toetsenbord zijn of een ergonomisch toetsenbord dat je polsen en handen ontlast. Als je de computer op je bureau neerzet, dan staat het scherm vaak te laag waardoor je last kunt hebben van nek- en rugklachten. Met een laptopstandaard of laptoptafel zet je het scherm simpel en snel op de juiste hoogte.

Stuurprogramma's

 Je laptop communiceert met de aangesloten hardware via een speciaal stuurprogramma . Dit programma draait onder het besturingssysteem van je computer (bv. Windows, Mac). Bij het aansluiten van accessoires zoekt het besturingssysteem automatisch naar het juiste stuurprogramma. Als dit niet geïnstalleerd is, dan krijg je een melding en kun je het programma online opzoeken en installeren. Daarna kun je aan de slag.

 

 

Laptops en leveringsvoorwaarden 

Als je hebt besloten om een nieuwe laptop te kopen, dan bekijk je natuurlijk eerst wat er allemaal te koop is. Vaak heb je bepaalde wensen en eisen voor je nieuwe laptop en meestal heb je ook wel een bepaald prijskaartje in gedachten. Toch is het goed om je naast alle technische details ook eens te verdiepen in de leveringsvoorwaarden. Zeker als het gaat om een laptop in een hogere prijsklasse. Vergeet daarnaast ook de garantievoorwaarden niet en, afhankelijk van hoe belangrijk je dat vindt, de service van de winkel waar je je computer koopt.

Alles over leveringsvoorwaarden voor laptops

De leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden zijn alle regels die gelden rondom je aankoop. De winkelier of online winkel heeft deze voorwaarden opgesteld om juridisch vast te leggen wat de rechten en plichten zijn van zowel koper als verkoper. Met deze voorwaarden heb je dus te maken als je je nieuwe laptop gaat kopen.

In de leveringsvoorwaarden heeft de verkoper onder andere de volgende juridische bepalingen vastgelegd die belangrijk zijn bij de aanschaf van je computer:

Dit zijn allemaal zaken die spelen als je een laptop koopt. Het is dus voor jezelf ook belangrijk om deze voorwaarden goed door te lezen voordat je je nieuwe laptop aanschaft. Vraag jezelf af of je de levertijd acceptabel vindt. Soms zijn computers goedkoop, maar hebben ze een lange levensduur. Dat kan prima zijn als je nog een laptop hebt staan die je kunt gebruiken. Maar heb je snel een laptop nodig, dan kan een lange levertijd weer erg vervelend zijn.

Garantie op je laptop

De garantie is een belangrijke voorwaarde bij het kopen van je laptop. Er kan immers altijd iets verkeerd gaan na je aankoop. Stel je wilt je laptop aansluiten en er gebeurt helemaal niets. Dan is het wel erg prettig als je je laptop weer kunt omruilen voor een ander exemplaar dat wel werkt. Bekijk altijd de garantievoorwaarden om te zien wat er wel en niet onder de garantie valt. Hiermee voorkom je nare verrassingen achteraf.

 

 

Laptop accu's

Het mooie van laptops is dat je ze overal mee naar toe kunt nemen om te gebruiken. Je internetverbinding regel je draadloos via wifi en je stroomvoorziening kan ook helemaal draadloos als je wilt. In je laptop zit namelijk een oplaadbare accu die bijlaadt op het moment dat je de laptop aan de netvoeding hebt gekoppeld. Zonder stekker in het stopcontact werk je puur op de accu, bijvoorbeeld in de trein. Niks is dan vervelender dan een accu die snel leeg is. Maar hoe weet je nu of de nieuwe laptop die je op het oog hebt een goede accu heeft?

NiMH accu in je laptop

NiMH en Li-Ion zijn momenteel de meest gebruikte oplaadbare accu's in draagbare computers. De NiMH accu's zijn cadmiumvrij en kunnen tot wel 2700 mAh aan energie bevatten. Als deze accu's niet gebruikt worden, dan lopen ze langzaam leeg, zo'n 1-5% per dag. Controleer dus altijd je accu als je langere tijd aan de netvoeding hebt gewerkt en je de volgende dag in de trein wilt werken.

Een Li-Ion accu

Li-Ion accu's zijn eigenlijk nog beter dan de NiMH accu's. De capaciteit is zeker vergelijkbaar. De Li-Ion accu's ontladen bovendien veel langzamer dan de NiMH variant en dat is handig als je niet zo vaak op je accu gaat werken. Daarnaast hoeft de accu niet helemaal leeg te zijn als je hem weer gaat opladen en dit heeft ook geen invloed op de capaciteit.

Tips voor een lange levensduur van je laptop accu&

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de levensduur van je accu zo lang mogelijk te maken. Een paar tips:

  • Laad de accu voor het eerste gebruik helemaal op. Gebruik daarna de accu tot de laptop afsluit en laad de accu weer volledig op. Herhaal dit nog een keer.

  • Zorg dat de accu niet te warm wordt. Gebruik je laptop altijd op een standaard en haal de accu uit je laptop als je op netvoeding werkt.

  • Laat de accu altijd afkoelen voordat je hem opnieuw oplaadt

 het zijn eenvoudige tips, maar als je deze tips consequent opvolgt, kun je de levensduur van je accu verlengen van 1 naar 3 jaar.

 

 

Waarop let je bij de aanschaf van een laptop?

De aanschaf van een laptop is niet altijd een makkelijke klus. Allereerst moet je jezelf afvragen waarvoor je de laptop wilt gaan gebruiken. Gebruik je deze voor je thuiswerkplek, op kantoor, wil je er spelletjes op spelen, of gebruik je de computer om foto's te bewerken met grafische programma's? Het gebruiksdoel van je computer bepaalt grotendeels hoeveel geheugenruimte je nodig hebt op de harde schijf, hoe snel je processor moet zijn, welk besturingssysteem je kiest enzovoort. Om je op weg te helpen zetten we hieronder de belangrijkste zaken op een rij waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop.

Gewicht en afmetingen

Wie vaak op pad gaat met een laptop, weet hoe belangrijk het gewicht en het formaat van een draagbare computer zijn. Voor onderweg zijn lichtgewicht laptops een prima keuze. Staat de laptop echter het grootste gedeelte van de tijd op een bureau, dan zijn het gewicht en de afmetingen al weer een stuk minder belangrijk.

Beeldschermformaat

De beeldschermen van draagbare computers variëren in grootte van 10 tot 18 inch. Hierbij vallen de kleine schermen van bijvoorbeeld de netbooks in de categorie 11-13 inch. Deze computers zijn licht en klein, maar de schermen zijn niet echt geschikt om meerdere tabbladen van je browser open te hebben staan. Ze zijn echter zeer praktisch om mee te nemen in bijvoorbeeld de trein. Heb je liever een groter scherm, kies dan voor de categorie 13-18 inch.

Processoren

De sterkte van de processor hangt af van het beoogde gebruik van de laptop. Wie veel op het internet werkt met een netbook, of alleen e-mails leest en af en toe documenten moet opslaan, heeft niet zo'n sterke processor nodig. Voor het kijken van filmpjes en foto's kan het wel handig zijn om een processor te hebben die hier sterk genoeg voor is.

Besturingssysteem

Elke laptop heeft een besturingssysteem nodig om op te kunnen draaien. De belangrijkste systemen zijn Mac, Windows of Chrome OS. Het Mac OS systeem wordt alleen gebruikt in de MacBooks van Apple. Windows draait op zeer veel modellen laptops en is daarom makkelijk in gebruik. Chrome OS wordt vooral gebruikt op de Chromebooks, voordelige notebooks voor wie veel in de cloud werkt.

Levering

Het is fijn dat de mogelijkheid bij veel winkels bestaat om gratis te bezorgen, maar lange niet elke winkel bezorgt gratis. Bekijk daarom het volgende overzicht waarop je kunt zien waar jouw laptop gratis bezorgd wordt.