Taspar Laptop

Foto met dank aan Flickr

Laptop accu's

Het mooie van laptops is dat je ze overal mee naar toe kunt nemen om te gebruiken. Je internetverbinding regel je draadloos via wifi en je stroomvoorziening kan ook helemaal draadloos als je wilt. In je laptop zit namelijk een oplaadbare accu die bijlaadt op het moment dat je de laptop aan de netvoeding hebt gekoppeld. Zonder stekker in het stopcontact werk je puur op de accu, bijvoorbeeld in de trein. Niks is dan vervelender dan een accu die snel leeg is. Maar hoe weet je nu of de nieuwe laptop die je op het oog hebt een goede accu heeft?

NiMH accu in je laptop

NiMH en Li-Ion zijn momenteel de meest gebruikte oplaadbare accu's in draagbare computers. De NiMH accu's zijn cadmiumvrij en kunnen tot wel 2700 mAh aan energie bevatten. Als deze accu's niet gebruikt worden, dan lopen ze langzaam leeg, zo'n 1-5% per dag. Controleer dus altijd je accu als je langere tijd aan de netvoeding hebt gewerkt en je de volgende dag in de trein wilt werken.

Een Li-Ion accu

Li-Ion accu's zijn eigenlijk nog beter dan de NiMH accu's. De capaciteit is zeker vergelijkbaar. De Li-Ion accu's ontladen bovendien veel langzamer dan de NiMH variant en dat is handig als je niet zo vaak op je accu gaat werken. Daarnaast hoeft de accu niet helemaal leeg te zijn als je hem weer gaat opladen en dit heeft ook geen invloed op de capaciteit.

Tips voor een lange levensduur van je laptop accu&

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de levensduur van je accu zo lang mogelijk te maken. Een paar tips:

  • Laad de accu voor het eerste gebruik helemaal op. Gebruik daarna de accu tot de laptop afsluit en laad de accu weer volledig op. Herhaal dit nog een keer.

  • Zorg dat de accu niet te warm wordt. Gebruik je laptop altijd op een standaard en haal de accu uit je laptop als je op netvoeding werkt.

  • Laat de accu altijd afkoelen voordat je hem opnieuw oplaadt

 het zijn eenvoudige tips, maar als je deze tips consequent opvolgt, kun je de levensduur van je accu verlengen van 1 naar 3 jaar.